Όταν ένας «προοδευτικός» επικαλείται τον αντιρατσισμό, πάντα αποσιωπά τις βασικές του παραδοχές. Συνήθως επιζητά ένα πολυεθνικό, πολυφυλετικό, και πολυπολιτισμικό κράτος, αλλά δεν το ομολογεί ευθέως. Κατηγορεί τους διαφωνούντες για φασισμό, χωρίς όμως να δηλώνει ανοικτά ότι αντιπαθεί το έθνος-κράτος.
Ακόμη και όσοι «προοδευτικοί» το δηλώνουν ανοικτά, ποτέ δεν παραθέτουν τα διαφορετικά υποδείγματα εθνικής και κοινωνικής οργανώσεως, ώστε ο Λαός να γνωρίζει τις διαφορές.
Εσκεμμένως τον εκφοβίζουν με λέξεις όπως «ρατσισμός», «εθνικισμός», «ναζισμός», προκειμένου να μην γίνεται διάλογος για τα διαφορετικά υποδείγματα κρατικής οργανώσεως.
Ας δούμε έξι γνωστά υποδείγματα κρατικής οργανώσεως.
1. Το γερμανικό volkisch, και η ιδεολογία blood and soil (Blut und Boden), έχει ως βάση την κοινή φυλετική καταγωγή και το έδαφος. Το καθεστώς που αναδύεται από μία τέτοια ιδεολογία δημιουργεί ένα κράτος με έμφαση στην φυλετική αγνότητα με τάσεις αποκλειστικότητος. Ήτοι δυσκολεύει πολύ την ένταξη αλλοφύλων και αλλοεθνών στο volkisch state. Το volkisch movement προάγει τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία, αλλά δεν διαχωρίζει τους πολίτες με βάση το θρήσκευμα. Προηγείται η φυλή.
2. Το γαλλικό υπόδειγμα δίνει έμφαση στον πολιτικό και στον πολιτιστικό εθνικισμό (civic and cultural nationalism). Eμφανίζεται από τα χρόνια του καρδιναλίου Ρισελιέ. Είναι κρατοκεντρικό μοντέλο που απορροφά βιαίως διαφορετικές εθνότητες και διαμορφώνει την τελική του όψη με την Γαλλική επανάσταση. Το γαλλικό υπόδειγμα δεν ενδιαφέρεται για την φυλή, την εθνότητα, ή την θρησκεία των πολιτών. Αρκεί ο πολίτης να δηλώνει δημοκράτης. Το γαλλικό υπόδειγμα ταυτίζει την δημοκρατία με την συλλογική πατριωτική συνείδηση. Δεν ενδιαφέρεται αν ο πολίτης είναι έγχρωμος. Αρκεί να είναι δημοκράτης και ενταγμένος στην γαλλική κουλτούρα. Το γαλλικό υπόδειγμα είναι ανοικτό στην ένταξη αλλοφύλων και αλλοθρήσκων.
3. Το αμερικανικό υπόδειγμα είναι το χειρότερο όλων. Είναι πολυεθνικό, πολυφυλετικό, πολυπολιτισμικό, ατομιστικό, φιλελεύθερο, κοσμοπολίτικο. Δεν υπάρχουν κοινοί δεσμοί μεταξύ πολιτών. Η γλώσσα και το αμερικανικό σύνταγμα δεν αρκούν για να δημιουργηθεί η αίσθηση της κοινότητος. Στις ΗΠΑ ενώ σίγουρα δεν τίθεται ζήτημα κοινής εθνικής καταγωγής, δεν τίθεται ούτε ζήτημα κοινής εθνικής συνειδήσεως.
4. Το εβραϊκό υπόδειγμα στηρίζεται στην δημιουργία έθνους γύρω από έναν θεό. Η πίστη στον έναν και μοναδικό θεό, δημιουργεί μία εξ αποκαλύψεως θρησκευτική ιστορία για την κοινότητα, η οποία εξελίσσεται σε κρατική οντότητα. H έμφαση δίδεται στην θρησκευτική πίστη η οποία δημιουργεί εθνική ταυτότητα. Αν κάποιος αλλοεθνής ασπαστεί τον έναν και μοναδικό θεό του εβραϊκού υποδείγματος, γίνεται αποδεκτός ως προσήλυτος, και αποκτά ίσα πολιτικά δικαιώματα. Το εβραϊκό υπόδειγμα έχει αντιγραφεί στο παρελθόν από χριστιανούς και μουσουλμάνους. Σήμερα οι φανατικοί μουσουλμάνοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα χαλιφάτο με βάση το έναν και μοναδικό θεό, στο οποίο η μουσουλμανική ummah από κοινότητα θα αναβαθμιστεί σε οιονεί έθνος.
5. Το ρωσσικό αυτοκρατορικό υπόδειγμα στηρίζεται στον εκρωσσισμό διαφορετικών εθνοτήτων, φυλών, και πολιτισμών. Μέσα στο αυτοκρατορικό κράτος ζούν πολλές εθνότητες, πολιτισμοί, και φατρίες, αλλά χωρίς ατομιστικές τάσεις. Το ρωσσικό αυτοκρατορικό υπόδειγμα δίδει έμφαση στις παραδοσιακές αξίες. Είναι αυταρχικό, αντικοσμοπολίτικο, αντιφιλελεύθερο, με σεβασμό στην ιεραρχία. Πιέζει συνεχώς τις διάφορες εθνότητες να εκρωσσιστούν και να αφομοιωθούν.
6. Το υπόδειγμα των νομαδικών αυτοκρατοριών δεν υφίσταται πιά. Μογγόλοι και Τούρκοι, διέπρεψαν με αυτό το υπόδειγμα. Ανοικοδόμησαν γιγαντιαίες νομαδικές αυτοκρατορίες, οι οποίες δεν υπάρχουν πιά. Οι νομαδικές αυτοκρατορίες δίνουν έμφαση στην εξωγαμία. Προσπαθούν να αυξήσουν την αριθμητική ισχύ τους δια της αιχμαλωτίσεως αλλοφύλων και δια της βίαιης φυλετικής επιμειξίας. Δεν αποκτούν δεσμούς με συγκεκριμένα εδάφη. Σήμερα δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο αντίστοιχο υπόδειγμα.
Τώρα το ζήτημα είναι τί υπόδειγμα πρέπει να επιλέξει η Ελλάδα. Στην ξένη βιβλιογραφία με θεματογραφία «nation-building», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες.
Η δική μας θέση για το Ελληνικό υπόδειγμα είναι ότι πρέπει να συνδυάζει το πνεύμα και το αίμα. Ήτοι την θρησκεία και την φυλή. Η ελληνική φυλετική καταγωγή αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να είναι κάποιος Έλλην. Απαιτείται να έχει ενστερνιστεί την Ελληνική Κοσμοθέαση. Αν εμμένουμε μόνον στο ζήτημα της φυλής αδιαφορώντας για την Ελληνική Θρησκεία, θα δημιουργηθεί μία συρραφή διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων επί μίας ενιαίας φυλετικής βάσεως.
Από την άλλη μεριά δεν αρκεί η Ελληνική Κοσμοθέαση για είναι κάποιος Έλλην. Δεν επιτρέπεται να εξελληνίζουμε και να αφομοιώνουμε αλλοφύλους, αλλοιώνοντας το Ελληνικό Έθνος.
Το Ελληνικό υπόδειγμα κρατικής οργανώσεως πρέπει να συνδυάζει μία άρρηκτη σχέση πνεύματος και αίματος. Πρέπει να βασίζεται στην Ελληνική Θρησκεία και στην Ελληνική Φυλή.
No comments:
Post a Comment