Friday, March 27, 2020

Στατιστική αγυρτεία και δημιουργική ιατρική


Ας δούμε ένα τέχνασμα στατιστικής αγυρτείας δια του οποίου η δημιουργική ιατρική εξαπατά τον κόσμο.

Ανακοινώνεται ότι σε μία χώρα, ή σε μία πόλη, επιβεβαιώθηκαν 100 κρούσματα κορωνοϊού, και κατέληξαν οι 10, ήτοι 10% θνησιμότητα. Αρκετά υψηλό ποσοστό, ικανό να θέσει σε συναγερμό τους πάντες.

Το ότι στην συντριπτική πλειοψηφία ο αριθμός των νεκρών είναι υπερήλικες και πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα, ήδη πιά άρχισε να περνά στα σκεπτόμενα τμήματα της κοινής γνώμης, οπότε δεν επιδρά πιά και τόσο ενισχυτικά στην επαυξανομένη τρομοϋστερία.

Όμως εκεί που η δημιουργική ιατρική εξαπατά είναι στον αριθμό των κρουσμάτων. Διότι ο ιός μπορεί να έχει ήδη κολλήσει αρκετά άτομα τα οποία δεν έχουν ακόμη εξεταστεί για κορωνοϊό, είτε διότι η επίδραση του ιού είναι ασυμπτωματική, είτε έχουν νοσήσει κάποια άτομα με ελαφρά συμπτώματα τα οποία όμως εκλαμβάνονται ως κοινή γρίπη, και δεν καταγράφονται ως κρούσματα κορωνοϊού.

Προσθέτοντας τους ασυμπτωματικούς, και όσους εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα παρόμοια με της κοινής γρίπης, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων μπορεί να είναι δεκαπλάσιος, στο υποθετικό μας παράδειγμα. Ήτοι, αντί για 100 όπως ανακοινώνεται, να είναι 1000.

Ναι, αλλά τότε με βάση τον αριθμό των νεκρών=10, το ποσοστό θνησιμότητος του ιού μειώνεται καθέτως από 10% στο 1%. Τεραστία διαφορά, ήτις προκαλεί τελείως διαφορετικά κοινωνικά αντανακλαστικά.

Αν συνεκτιμηθεί και το ποσοστό αβεβαιότητος των διαγνωστικών τεστ, διότι δεν είναι 100% ακριβείας(δυστυχώς πολύς κόσμος θεωρεί ότι τα διαγνωστικά τεστ είναι 100% ακριβείας), τότε το ποσοστό θνησιμότητος, μπορεί να είναι λίγο ή πολύ μικρότερο, ή στην χειροτέρα περίπτωση λίγο ή πολύ μεγαλύτερο.

Πάντως οι αποκλίσεις στις στατιστικές είναι τεράστιες αναλόγως του τρόπου υπολογισμού, κάτι που δεν διευκρίνεται στα καθεστωτικά μμε που αναπαράγουν την τρομοϋστερία.

No comments:

Post a Comment