Το έγκλημα του μαζικού εγκλεισμού της μισής ανθρωπότητος, έχει σίγουρα πολιτικά και οικονομικά αίτια.
Όμως έχει και εκπαιδευτικά αίτια. Επί δεκαετίες αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια φοιτητές, που δεν εφοδιάζονται με βασικά εργαλεία σκέψεως. Με αποτέλεσμα στην μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή, να κάνουν παιδαριώδεις συλλογισμούς.
Βλέπουμε "καθηγητές" τύπου Anthony Fauci (ο αμερικανός Τσιόδρας), να λέει ότι επ' ευκαιρίας του κορωνοϊού, θα πρέπει να καταργηθεί δια παντός η χειραψία, προκειμένου να γλυτώσουμε από τις επιδημίες γρίπης.
Ακόμη και αν σε κάποια πανεπιστήμια διδάσκονται μαθήματα συλλογισμών, δεν είναι υποχρεωτικά για τους φοιτητές, ή διδάσκονται λίγες ώρες, και μετά οι φοιτητές λησμονούν το περιεχόμενό τους.
Αν κάποιος στοχεύει σε ένα πτυχίο ιατρικής, εκτός από βασικά μαθήματα όπως ανατομία, θα πρέπει οπωσδήποτε να εφοδιαστεί με τα εξής εργαλεία σκέψεως:
1.Επιστήμη συλλογισμών-κριτική σκέψη. Εκτός από το Όργανον του Αριστοτέλους, θα πρέπει να διδαχτεί και το Σύστημα Λογικής του John Stuart Mill.
2. Φιλοσοφία της επιστήμης. Ο επιστήμων χρειάζεται ένα εύρος φιλοσοφικών εννοιών, για να διευρύνει την αντίληψή του. Πχ να γνωρίζει τις διαφορετικές φιλοσοφικές προσεγγίσεις στο δίπολο υγεία-ασθένεια. Phlosophy of medicine. Philosophy of disease.
3. Ιστορία ασθενειών. Κάθε κλάδος, είτε μιλάμε για την οικονομία, είτε την πολιτική, είτε την ιατρική, είτε την αρχιτεκτονική, διαθέτει αντίστοιχη ιστορία. Ο ιατρός πρέπει να είναι εξοικειωμένος με την ιστορία των ασθενειών. Πώς και γιατί εμφανίστηκαν σε μία συγκεκριμένη εποχή και σε μία συγκεκριμένη περιοχή; Πώς και γιατί εξαφανίστηκαν την συγκεκριμένη εποχή και στην συγκεκριμένη περιοχή; Αλλιώς θα λειτουργεί σπασμωδικώς βάσει των φυλλαδίων που του στέλνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
4. Κυρίαρχο επιστημονικό παράδειγμα. Ο φοιτητής από το πρώτο έτος θα έπρεπε να διδάσκεται ότι αυτό που του μαθαίνουν, είναι το κυρίαρχο επιστημονικό παράδειγμα, στην συγκεκριμένη εποχή, και όχι η μοναδική αλήθεια. Το ανέλυσε ο Thomas Khun στο έργο του για τις επιστημονικές επαναστάσεις. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών αποφοιτά έχοντας την αντίληψη ότι αυτό που έμαθαν, είναι το σωστό, το μοναδικό, το αναλλοίωτο. Ενώ θα έπρεπε να μαθαίνουν ότι είναι πρόσκαιρο. O David Sackett, ένας από τους πατέρες της τεκμηριωμένης ιατρικής (evidence-based medicine) είχε δηλώσει το εξής περίφημο, Half of what you learn in medical school is dead wrong (Τα μισά απ' αυτά που μαθαίνεις στην ιατρική σχολή, είναι τελείως λάθος).
5. Θεωρία και πρακτική συστημάτων (systems theory, systems thinking). Σε κάποια τμήματα εφαρμοσμένων και θεωρητικών επιστημών, κάποιοι φοιτητές ακούν μερικές διαλέξεις για την θεωρία συστημάτων, δηλαδή μία ολιστική προσέγγιση για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θα έπρεπε να γίνει δεύτερη φύση τους.
Εκ των πραγμάτων η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων σκέπτεται μερικώς, ειδικώς. Απεδείχθη με την κρίση του κορωνοϊού. Κυβερνήσεις και "ειδικοί" απεφάσισαν ότι ο βασικός δείκτης που θα κρίνει το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας είναι ο δείκτης -R-, που δείχνει τον μέσο όρο νέων κρουσμάτων από έναν ασθενή με κορωνοϊό.
Τα συσσωρευμένα σφάλματα στην εκπαίδευση κατέληξαν στον σημερινό τραγέλαφο. Τα πολιτικά και οικονομικά κίνητρα αποτέλεσαν την θρυαλλίδα, αλλά προϋπήρχαν τεράστιες πυριτιδαποθήκες συσσωρευμένης ανικανότητος και βλακείας, τις οποίες έκτισαν τα πανεπιστήμια.
Λόγω της πολιτικής ορθότητος έχουν καταργηθεί βασικά μαθήματα κλασσικών σπουδών, και αντ' αυτών οι φοιτητές ανθρωπιστικών σπουδών μαθαίνουν queer studies.
Έτσι καταλήξαμε στην υγειονομική "ορθότητα". Μία και μόνη αλήθεια επιτρέπεται να υπάρχει για τον κορωνοϊό, αυτή του ΠΟΥ. Έτσι απεφάνθη η διευθύνουσα σύμβουλος του youtube, Susan Wojcicki, και όποιος ανεβάζει βίντεο με διαφορετική άποψη απ' αυτήν του ΠΟΥ, το βίντεο θα διαγράφεται.
Λόγω της αντιφυλετικής παράνοιας δεν διδάσκεται, και δεν χρηματοδοτείται η φυσική ανθρωπολογία.
Κάπως έτσι καταλήξαμε σε ανίκανους "ειδικούς" σαν τον Τσιόδρα που αντί να ασχολείται με την πρωτογενή έρευνα, αναπαράγει τα δελτία τύπου του ΠΟΥ, αποδεικνύων ότι δεν διαθέτει επιστημονική κατάρτιση.
Στην περίπτωση του κορωνοϊού, μία επιτροπή ειδικών θα έπρεπε να αποτελείται μεταξύ άλλων από επιστήμονες καταρτισμένους στους εξής κλάδους:
forensic anthropology, δικανική ανθρωπολογία,
forensic epidemiology, δικανική επιδημιολογία
social epidemiology, κοινωνική επιδημιολογία,
paleopathology, παλαιοπαθολογία
history of infectious diseases, ιστορία λοιμωδών νοσημάτων.
Μία τέτοια επιτροπή θα ανεδείκνυε στοιχεία από το παρελθόν των λοιμωδών νοσημάτων. Πώς εμφανίζονται, ποιά τα αίτια, ποιός ο κύκλος τους, κλπ, και θα παρείχαν μία ολιστική προσέγγιση στο σημερινό πρόβλημα.
Όταν όμως δεν γίνονται νεκροτομές σε όσους δηλώνονται νεκροί από κορωνοϊό, τότε δεν έχει νόημα να περιμένει ο Λαός σωτηρία από τσαρλατάνους που δηλώνουν "ειδικοί".
Πρέπει να υπογραμμίσουμε για πολλοστή φορά ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες για τα αίτια και τον τρόπο μεταδόσεως της βουβανικής πανώλης, που θέρισε σχεδόν τον μισό ευρωπαϊκό πληθυσμό.
Αυτό δείχνει ότι ο Τσιόδρας όχι απλώς κινείται στα τυφλά. Εθελοτυφλεί.
No comments:
Post a Comment