Στην επιτυχή έκβαση ενός πολέμου συμβάλλουν τα εξής στοιχεία:
-Ρυθμοί και ποσοστά φθοράς (attrition rates) σε υλικά-πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό, και κατά πόσον αναπληρώνονται από εφεδρείες, και πόσο γρήγορα αναπληρώνονται.
-Περιθώρια λάθους κάθε αντιπάλου. Μικρότερα περιθώρια λάθους έχει ένας νεοσύστατος στρατιωτικός οργανισμός με λίγους ικανούς ηγέτες, μεγαλύτερα περιθώρια λάθους έχει μία στρατιωτική οργάνωση με ιστορικό βάθος δεκαετιών που ευκόλως αντικαθιστά τους νεκρούς ηγέτες.
-Καμπύλη εκμαθήσεως. Σε κάθε πόλεμο εμφανίζονται νέα όπλα και νέες τακτικές. Η ταχύτης αφομοιώσεως του στρατεύματος των εξελίξεων από τα πολεμικά εργαστήρια των μαχών, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Ένας καθετοποιημένος ιεραρχικώς οργανισμός όπου ένας στρατηγός μαθαίνει πολύ αργά τις αναφορές από το μέτωπο, μειονεκτεί σε σχέση με ένα οριζοντιοποιημένο δίκτυο στρατιωτικών οργανώσεων που δρούν με αποκεντρωμένο μοντέλο μάχης και λειτουργούν όπως το λογισμικό ανοικτού κώδικος-ήτοι με ανακοινώσεις σε κοινωνικά δίκτυα δια των οποίων η μία οργάνωση επωφελείται από την εμπειρία μίας άλλης οργανώσεως σε χρόνο μηδέν.